Zondag met Lubach

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2015

Door velen gezocht, maar door Arjen Lubach en zijn team gevonden. De heilige graal van televisieland: een satirische nieuwsshow, naar Amerikaans voorbeeld, die niet alleen grappig is maar zich ook op andere vlakken weet te onderscheiden.

Het beperkte budget en de kleine redactie ten spijt, is het de makers gelukt om een voor Nederland unieke en gelaagde mix van entertainment en onderzoeksjournalistiek samen te stellen. Naast de aanstekelijke meligheid (Lubach als Farao der Nederlanden) en scherpe satire (Stemtinder werd een rage) lukte het Zondag Met Lubach zelfs om door te breken als ‘duider van het nieuws’, een zondagavondtraditie die na het pensioen van Van Kooten & De Bie eindelijk wordt voortgezet. Zo werd de ingewikkelde TTIP-discussie door Lubach en zijn team zo helder uiteengezet, dat media die het wilden uitleggen niet anders konden dan naar de desbetreffende uitzending te verwijzen.

Daarnaast zou het Zondag Met Lubach wel eens kunnen lukken om die andere heilige graal van televisieland aan zich te binden: de jongere kijker. Wederom, door velen zonder succes gezocht, maar wellicht door Lubach gevonden? De komende seizoenen zullen het uitwijzen – gezien de respons zijn de voortekenen op de ’nieuwe media’ wat dat betreft gunstig – maar de Nipkow-jury houdt er inmiddels ernstig rekening mee.

Zondag Met Lubach is de baas van de zondagavond.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors